Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Görög mitológia Görög istenek

2015.05.08

A Görög istenek sora Zeuszzal és két fivérével Poszeidónnal és Hádésszal kezdődött. Ők felosztották a világot három felé a menyre a középső szintre és az alvilágra.

Zeusz: A főisten, felesége Héra. Jelképe a villám.az istenek és a mindenség királya a görög mitológiában, az ég és a villámok ura.Zeusz alapvetően a viharok és a villámok ura. Hatalmasabb az összes többi istennél, ám nem mindenható. Őt is be lehet csapni, továbbá a sors, a Móriák is erősebbek nála. Zeusz állt az ókori görög pantheon élén, a görög mitológia több istenének és hősének az apja.Kedvelt állata a sas, fája a tölgy.

Héra: Zeusz főisten testvére és felesége, a házasságot és a születést védelmező istennő. Neve feltehetőleg „oltalmazót”, „úrnőt” jelent. A képzőművészetben érett asszonyként ábrázolják

Poszeidón: A tengerek hatalmas istene.a szigonnyal tudja felkorbácsolni vagy lecsillapítani a hullámokat; az ő jó- vagy rosszindulatától függ a hajósok élete. Övé a föld azaz a középső szint. Jelképe a szigony.

Aphrodité: A szerelem és a szépség istennője.A habokból kagylóhéjon kelt ki Aphrodité.Rendkívül szeszélyes és bohó istennő hírében állt, akinek több szent állata is volt: tisztasága miatt a galamb, kecsessége miatt a hattyú, termékenysége miatt a nyúl, de a delfin és a veréb is ide tartozik. Növényei: rózsák, mirtusz , gránátalma, citromfa.

Apollón: A rend, a költészet, a jóslás a zene a a tánc ,a a művészetek, s az íjászat és a gyarmatosítás istene. Ő a csordák  őrzője is.

Hermész: Az istenek hírnőke

Gaya:Földanya. A termékenység istennője. A világ anyja.

Pallas Athene: bölcsesség, az igazságos háború, a jog, az igazságosság, a művészetek, a kézművesség és a képzés istennője.

Aszképiosz: a gyógyítás istene.

Hekaté: Egy alvilági istennő. A boszorkányság, mágia istennője. Gyakran három fejjel ábrázolják egy a múltba, egy a jelenbe, egy a jövőbe tekint. A boszorkányok ősanyja. Nem rosszindulatú istenség.Ő uralkodik a kísértetek és az éjszakai jelenések fölött. A hármas keresztutaknál szokott éjfélkor megjelenni fekete kutyái kíséretében, és elviszi a számára ott elhelyezett ajándékot.Attribútumai: a fogyó hold, a fáklya, a tőr; a növények közül a sisakvirág és a fekete üröm; az állatok közül a fekete kutya, esetenként a fekete macska

stb. érdemes keresgélni!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.